Очакваме, че резултатите на България по Програмата за международно оценяване на

...
Очакваме, че резултатите на България по Програмата за международно оценяване на
Коментари Харесай

Министър Цоков: Трябва да се ориентираме към интегралното образование

Очакваме, че резултатите на България по Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA) няма да бъдат значимо по-добре, само че се надяваме да не са сравнимо по-ниски от тези през 2018 година Това съобщи министърът на образованието в ефира на Нова телевизия.

За предлагането за входно равнище за 9 клас, той разясни: „ Ще се употребява това входно равнище, с цел да се ориентират учениците към на практика задания и да се видят какви са пропуските. ”

„ Началният стадий на образование има повече интегралност, знанието се учи в своята целокупност. Учителите до 4-ти клас са двама – работят в екип, което придава добавена стойност към това те да познават учениците и да се обръща внимание на самостоятелното им развиване ”, счита министърът.

По думите му израждането на STEM центровете в училите дава опция учителите по разнообразни дисциплини да могат да преподават взаимно и по този начин да се основават умения за живота. Това са интегрални дисциплини.

„ Външното оценяване след 7 клас се е трансформирало във вход за гимназиалното образование, въпросът е по какъв начин да го създадем този вход. Ако създадем обособен изпит за банкет, това не е дейно, няма да дадем достъп до качествено обучение. Трябва да се ориентираме към интегралност. Искаме да променим характера на дилемите, да са свързани с умения, а не с възпроизвеждане на познания ”, разясни още той.

Според него учителите могат да основават наличие, което да приспособяват към учениците. Страните, които имат самостоятелност в образованието, имат по-високи резултати на PISA.

„ Моята обичана просветителна система е българската. По нашата просветителна система са се сравнявали и развивали доста непознати такива.- страните в Северна Европа имат огромен прогрес в образованието, съумяват да настроят системите си към бъдещето, образуват умения, а освен възпроизвеждане на познания ”, добави той.

„ Трябва да има по-голяма прочувствена просветеност в учебно заведение и в обществото ни ”, разяснява той казусът с експанзията сред възпитаници в Бургас.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР